Taschler Haus Boutique Hotel

- povestea casei -

DESPRE CASĂ

Taschler Haus Boutique Hotel este o casă săsească, situată în centrul Sighișoarei, care oferă cazare chiar în afara zidurilor cetății Sighișoara, la numai 150 de metri de renumitul Turn cu Ceas. Casa este compusă din 10 camere care spun povești diferite, cu nume inspirate din meseriile sașilor meșteșugari, cu simboluri specifice și decorațiuni caracteristice acelor timpuri.

Proprietatea este cotată pentru cel mai bun raport calitate-preț din Sighișoara. Prin decoruri, simboluri și ambianță, a fost respectata istoria acestei case, care datează din anii 1670. De fiecare dată oaspeții sunt asteptati cu flori, fructe, o mica surpriza de bun venit si cu multă dedicare si caldura.

POVESTEA ISTORICĂ A CASEI

Casa se încadrează în Monument categoria A – Importanță Internațională și se află într-o zonă înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial – Centrul istoric Sighișoara. De-a lungul istoriei, Taschler Haus a servit drept locuință și brutărie.

Deși în forma actuală păstrează o imagine definitivată în prima jumătate a secolului XVIII, Casa Taschler este cu siguranță mult mai veche, datarea aproximativă a începuturilor sale fiind însă imposibil de precizat, în lipsa informațiilor arheologice și de arhivă.

După ce în anul 1788 a fost distrusă de un incendiu puternic, în 1790 casa a fost cumparată și refăcută complet de Michel Friedrich Wultschner, pe atunci primarul orașului regal liber și al județului Sighișoara.

RECEPȚIA

Recepția este decorată cu mobilă veche, pictată manual cu motive săsești și are nenumărate simboluri ale Cetății și orașului Sighișoara, încă de la începuturi.

Cea mai spectaculoasă este pictura realizată manual, aflată în spatele biroului din recepție, care amintește povesteste venirii sașilor în Transilvania.

Pictura este inspirată din legenda Copiilor din Hameln, unde fluierul Fermecat al Cantarețului a adus copiii sași pe plaiurile transilvanene, intemeind cele 7 cetăți (Siebenburgen). Acestea sunt ilustrate prin cuiburi de rândunică așezate pe coroana unui copac.

Tot în recepție, este și pictura care ilustrează scena dintr-o brutărie, imagine realizată cu foarte multe detalii și elemente minuțioasă din interiorul brutăriei. Un simbol deosebit regăsit în recepție este și peretarul imprimat cu versuri cusute din rugăciunea „Tatăl Nostru” („Pâinea noastră cea de toate zilele / Dă-ne-o nouă astăzi”)

Lângă recepție, poate fi admirat un spațiu cu totul special, o boltă în care este ilustrată o pictură săsească, cu un mesaj de bun venit, cu sigla Taschler Haus alături și o ladă de zestre pictată cu motive săsești, toate acestea având rolul de a întâmpina oaspeții ajunși la Taschler Haus și a le oferi puțin din atmosfera tradițională pe care o vor regăsi în întreaga casă.

CURTEA ȘI CRAMA

La intrare, sub boltă, se deschide curtea țărănească, decorată cu nenumărate elemente tradiționale vieții sașilor și activității acestora în gospodărie.

Printre elementele de decor se regăsește o iesle, o ladă pentru păstrarea cerealelor, element regăsit în fiecare gospodărie săsească, o vânturătoare pentru separarea pleavei de boabe, intrument specific gospodarului și două manechine îmbrăcate în port național săsesc (german), amplasate la intrarea în pensiune, având rolul de a ilustra gazdele care își întâmpină oaspeții în gospodăria lor.

Nici din curte nu lipsesc picturile realizate manual, cum ar fi pictura Gâscanului, care legat la ochi iși gasește aleasa dintre tinerele fete intrate in joc. Norocoasa fată va fi cea care se va mărita in acel an.

Crama cuprinde atât obiecte și simboluri din gospodăriile tradiționale săsești, precum mașini de tocat și de măcinat, teascuri pentru stors strugurii și diverse unelte și instrumente folosite de gospodarul sas în locuință.

Pe lângă elementele tradiționale săsești, în cramă pot fi regăsite și picturi realizate manual care ilustrează diverse scene reprezentative sașilor, cum ar fi pictura cu Dansul țesătorilor, binecunoscut  locului, pictura cu Dansul panglicii, pe care sașii îl dansau la festivitățile din cetate.

Crama este compusă din două incaperi care pot găzdui  mici evenimente iar, in Weinkeller, se pot savura vinuri alese din regiune.

Declarația lui Michel Friedrich Wultschner de la cumpărarea casei